Södra Vallgrund ligger på Replot-Vallgrund-landets sydligaste del. I byn bor ca 350 personer. Från att ha varit en typisk fiske- och jordbruksbygd, kan man nu säga att mångsyssleriet dominerar genom att många olika yrken finns representerade. Kommunens centrum och Vasa stad är inom pendlingsavstånd och gör att många bybor har möjlighet att arbeta på fastlandet och samtidigt bo kvar i denna trygga och trivsamma miljö som byn erbjuder.

I Södra Vallgrund kan du som båtförare ta i land på tre olika ställen i byn. Sommarösund lämpar sig för mindre motorbåtar, Fort Sommarö och Bullerås besöksbrygga för lite större båtar. Båtklubben har i årtionden remmat ut farlederna, och Andelslaget Solrutten har samlat information om våra hamnar och farleder på www.solrutten.fi.

 

 

Sommaröhallen

Sommaröhallen har drivits av Södra Vallgrund byaråd sedan 1992. I Sommaröhallen kan hantverkare och småföretag sälja sina produkter genom Byarådets försorg. Hallen har för byborna blivit något av en samlingsplats med åren, samtidigt ger den inkomst åt Byarådet som regelbundet jobbar för att utveckla byn. Sommaröhallen har blivit byns stora "turistfälla". Tack vare en god planering, olika bidrag och tusentals talkotimmar finns numera en välfungerande och trivsam försäljningshall. I en tillbyggnad, som gett större och mera ändamålsenliga utrymmen, finns även ett ca 25 m2 stort brandsäkert byarkiv. I byarkivet samlas föreningars, företags och även privatpersoners viktiga dokument med tanke på framtida forskargenerationer. I Sommaröhallen finns även ett litet antikvariat, vars överskott öronmärks för aktiviteter i byn.

 

Söderbybladet

Under Byarådet lyder en liten arbetsgrupp som ger ut Söderbybladet, byns egen tidning, som utkommer tio gånger per år. Tidningens första nummer utkom i mars 2001, och delas ut gratis till alla fastbosatta invånare. Tidningen säljs på Södra Vallgrund Handelslag och i Sommaröhallen för 1 €.

 

Sommarösund

Sommarösund, en 2 km lång grund vik, var ännu på 1400-talet ett sund och användes som en skyddad genomfartsled för sjöfararna. Viken var grund och på många ställen ofarbar med motorbåt. Byarådet arbetade idogt tillsammans med bybor och villaägare under flera års tid med planering och bidragsansökningar för att få en restaurering och muddring genomförd vid Sommarösund. Tack vare alla delaktigas goda arbete och ett positivt bemötande av byn, kommunen och miljöcentralen blev muddringsprojektet så gott som klart inför sommaren 2009. Simstranden i byn har iordningsställts med omklädningsrum, bastu, toaletter, gungor och beachvolleyplan. En ny gästbrygga finns nu i Sommarösund för att båtfolk lättare skall kunna gästa Södra Vallgrund. I sommar byggs också en grillkåta vid stranden. En vandringsled färdigställdes, tillsammans med Forststyrelsen, av byns duktiga talkoarbetare samtidigt som muddrings- och strandprojektet aktiverade byborna. Vandringsleden går från simstranden till Fort Sommarö och är ungefär 3,5 km lång.

 

Företagen

I byn finns stark företagsamhet:

Vallnika tillverkar hudvårdsprodukter av naturens egna läkemedel och dofter.

BIG DOG hundpensionat har plats för 8-15 gäster.

Sands Snickeri erbjuder lister, panel, sågvaror, dörrar och valv, fönster och beställningssnickerier. I byn finns även grävmaskins- och transportentreprenörer.

Aava Kertun kotitila lockar många besökare till byn, där kan du tillbringa en avkopplande dag och njuta av äkta landsbygds miljö med en kopp kaffe eller delta i borstning och vård av djuren. Du kan boka en utflykt för grupper året runt eller besöka gården under sommarens öppettider. Hästkörning, barns födelsedagsfester, konstläger, visning av komjölkning och andra roliga program ordnas. Gården har mottot "för glädje, liv och närvaro!"

Södra Vallgrund Handelslag, som ägs av byborna, är en välsorterad och modernt utrustad livsmedelsbutik. I butiken säljs även järn- och byggvaror. Där finns även byns post, apotek, bensinstation och på lördagsförmiddagarna också bageri.

 

Hembygdshistoria

Granösunds fiskeläge ger en bild av livet i Replot skärgård under en tid då större delen av befolkningen fortfarande livnärde sig på de traditionella näringarna fiske, säljakt, jordbruk och hantverk. På torsdagar i juli 2016 ordnas hantverkarkvällar kl. 17-21 Kom och njut av en kväll vid stranden! Delta i en hantverkarverkstad eller ströva omkring, ta del av en guidning och njut av en kopp pannkaffe i Svennas stuga.

Mitt i byn finns också Byastugan där Marthaföreningen har samlat textilier, bruksföremål och möbler från början av 1900-talet.

 

 

I övrigt jobbar Byarådet vidare för att behålla servicen och trivseln i byn. Traditionella tillställningar som deltagande i postrodden (Skäri-Mari), aktivitetskvällar, allmän städdag, byafest i juli m.m. ordnas tillsammans med andra föreningar i byn. Här kan du läsa vår byaplan.